Чи можливо розмістити міні-кільце на перехрестях Гатного?

За тиждень між Миколаєм та Католицьким Різдвом на перехресті Чумацької з Трояндовою трапилося три аварії. Аварії тут трапляються через обмежену видимість на перехресті та небажання водіїв зробити повну зупинку перед виїздом на перехрестя, щоб впевнитися в безпечності проїзду через нього.

Фото зроблені мешканцями 4-го округу Гатного

У зв’язку з цим знову постало питання як зробити це, та інші перехрестя, безпечними.

Для початку можна звернутися до ДБН 4123:2020 «Безпека дорожнього руху» в якому визначені засоби заспокоєння руху. Їх можна розділити на три категорії: підвищені платформи (пагорби, підвищені пішохідні переходи, підвищені перехрестя), зміна траєкторії руху та зміна ширини проїжджої частини.

Один з засобів зміни траєкторії руху це – міні-кільце.

Звучить дуже заманливо і логічно. Всі бачили кільця, всі знають, що на них машини точно змінюють траєкторію і повинні ще й знизити швидкість, щоб вписатися. Виглядає як ідеальний варіант, і тут в принципі виникає тільки одне застереження перед застосуванням – а чи влізе це «міні-кільце» в існуючи межи вуличної мережі Гатного?

Саме з намагання дати відповідь на це питання народилася ця стаття-дослідження.

Перше, з чого треба почати, це зрозуміти які мінімальні розміри може мати міні-кільце. Після деяких пошуків цієї інформації, її було знайдено у ГБН В.2.3-37641918-555:2016 «ТРАНСПОРТНІ РОЗВ’ЯЗКИ В ОДНОМУ РІВНІ ПРОЕКТУВАННЯ», в яких сказано що існують великі, середні, малі та міні-кільцеві розв’язки.

Про габарити міні-кільцевої розв’язки сказане таке:

  • 6.1.5 діаметр центрального острівця від 2,5 м до 4 м.
  • 6.1.8.3 зовнішній діаметр міні-кільцевої розв’язки не повинен перевищувати 28 м.

В принципі це все що є …

Є максимальний діаметр, але мінімального – не вказано. Що робити?

Хоча, є ще деякі зачіпки в цьому документі. Також можна подивитися «як там у них, за кордоном».

Але для початку виміряємо максимальну відстань між кутами перехресть. Для подальших досліджень візьмемо два перехрестя: Трояндова-Чумацька та Кібернетична-Зелена.

Вимірювання діагоналі перехресть

Отже, для обох перехресть це значення співпадає і дорівнює 21-му метру. А це означає, що на цих перехрестях з кільцевих розв’язок може вміститися тільки міні-кільцева. Ну, це в тому разі, якщо її розмір може бути меншим за 21 метр.

Але як же дізнатися мінімально можливий розмір такої розв’язки? Що там ще є у цих ГБН В.2.3-37641918-555:2016 ?

  • 3.1.4 межа динамічного габариту – Проекція на дорожню поверхню крайніх (виступаючих) точок траєкторії переміщення транспортного засобу при зміні напрямку руху
  • 3.1.5 радіус повороту розрахункового транспортного засобу мінімальний (радіус повороту, Rп) -Мінімальне значення радіусу дуги внутрішньої кривої динамічного габариту даного розрахункового транспортного засобу
  • 3.1.6 розрахунковий транспортний засіб (РТЗ) – Транспортний засіб, який у поворотному транспортному потоці створює найбільший динамічний габарит, частка якого в складі транспортного потоку перевищує 5 %
  • 4.3.14 Після моделювання динамічного габариту на розв’язках має бути передбачений вільний простір від межі габариту: 0,50 м до крайки проїзної частини з боку узбіччя і 0,25 м з боку розділювальної смуги, острівця безпеки, напрямного острівця, лінії поздовжньої розмітки смуг руху

О’кей, з цим вже можна щось робити, але це вже більше робота для відповідних інженерів-проектувальників, ніж для звичайної людини. Але, ну що ж, порахуємо. Тим паче для динамічного габариту, в тих же нормах, вже є готові значення:

Беремо за основу для розрахунків легковик (ми ж рахуємо найменший можливий розмір), тоді його динамічний габарит буде 3 метри, плюс острівок, беремо найменший – 2.5 метри, тоді 3х2+2.5=8.5 метрів. Але, але. Не дарма ж у табличці колонка радіус повороту? Щось тут не так. Ну, так і є. Автівка не може розвернутися просто на місці, тому треба до динамічного габариту додати не діаметр острівця, а радіус повороту. Тоді 6 + 3 + 3 виходить 12 метрів, а з урахуванням того що острівець у нас всього 2.5 метри, то ширина смуги на кільці (Шк) виходить в нас цілих 4.75 метри. Норм. Так наче схоже на правду.

Але, довіряй та перевіряй. А якого розміру міні-кільця які вже існують в Україні? Ось нещодавно було організовано міні-кільце на вулиці Підвисоцького в Києві.

вул. Підвисоцького 6В

А якого воно розміру? По карті виходить десь всі 28 метрів. Ні. Таке не підходить. А що там «у них»?

Одна з перших країн яка активно почала впроваджувати кільця – це Британія, і пошук інформації про мінімальний діаметр міні-кільця видав саме документи з цієї країни, а там вказано що:

Ура, нарешті ! Є цифра від спеціалістів, причому вона збіглася з моїми аматорськими розрахунками.

Але, також бачимо  рядок виділений зеленим кольором, де як і в іншому документі, вже американському, зазначено, що розмір міні-кільця повинен бути якомога більший в межах перехрестя, тобто не треба зловживати мінімальними розмірами:

Ось ми й визначилися з мінімально можливим діаметром міні-кільця.

Тепер для нашого експерименту побудуємо модель з діаметром в 12 метрів з центральним острівцем в 2.5 метри. Також слід зазначити що і для ширини смуг доріг була взята мінімальна цифра – 2.75 метри. Хоча, як виявилося пізніше, дороги у Гатному мають загальну ширину в 6 метрів, тобто дві смуги по 3 метри шириною.

Після того як модель побудована, накладемо її на знімки наших піддослідних перехресть:

Перехрестя Кібернетичної та Зеленої
Перехрестя Чумацької та Трояндової

Як бачимо – мінімально можливе міні-кільце можливо засунути на наші перехрестя, навіть електричні стовпи не зачеплені!

Ну раз ми вже це визначили, то непогано було б подивитися що собою на практиці представляють міні-кільця з діаметром в 12 метрів.

Раз вже зачепили Англію, то подивимося як воно зроблене у них. Наприклад, у місті Мілтон-Кінс, де інструктор з водіння Тревіс записує відео про те як проїжджати міні-кільця:

Візьмемо перехрестя на вулиці Whaddon Way:

І накладемо нашу модель на нього, щоб мати уявлення як та сама модель лягає на карту в англійських та гатнянських умовах. Модель була трохи модифікована, колір ліній змінено для кращого контрасту, також додано лінії зовнішніх поворотів. Але розміри її не змінилися.

Тут ми бачимо, що перехрестя має радіус 8 метрів, тобто воно діаметром 16 метрів. Після накладання нашої моделі міні-кільця на нього, можна побачити що хоча й ширина прилеглих доріг майже співпадає (англійські смуги теж трьох метрової ширини), саме коло 12 метрової моделі надто вузьке. Якщо виміряти інші міні-кільця в цьому містечку, то мінімальний їх розмір буде 8 метрів в радіусі, але зустрічаються трохи більші, з радіусом у 10 метрів (тобто 20 в діаметрі), і такі вже навіть мають напрямні острівці на під’їздах до кілець:

Знайти мінімальні, 12-метрові міні-кільця в цьому містечку не вдалося. Але одне таке знайшлося в іншому кінці Англії – у містечку East Hanningfield, і виглядає воно ось так, не впевнений, що можна по ньому проїхати не зачепивши білого круга посередині:

Але таким чином, ми все ж таки можемо зробити висновок що 12 метрові кільця існують у природі й застосовуються на практиці, хоча набагато поширенішими виявились 16 метрові кільця. Також, з нашої моделі ми зрозуміли що 12 метрове міні-кільце можливо засунути у наші перехрестя.

Оскільки в рекомендаціях до проектування міні-кілець зазначено, що розмір міні-кільця повинен бути якомога більший в межах перехрестя, а крім того, пізніше в американських джерелах знайшлася інформація про мінімальний для них діаметр в 14 метрів, а у французьких про мінімальний діаметр в цілих 15 метрів, то давайте ще побудуємо модель, але більш розповсюдженого, 16 метрового кільця (Л – логіка).

Накладаємо нову, 16 метрову, модель на наші перехрестя:

Перехрестя Кібернетичної та Зеленої
Перехрестя Чумацької та Трояндової

Як бачимо, 16 метрові кільця займають практично всю площину перехрестя, й імовірніше за все на практиці такий варіант реалізувати неможливо.

Перевіримо модель на англійській вулиці. Ця модель гарно лягає на габарити англійського міні-кільця:

Видно, що англійські вулиці спроектовані так, що мають більше простору для дорожньої мережі.

Але, якісь ці англійські міні-кільця, ну зовсім несолідні. Якийсь білий круг намальований фарбою і все. Та й українське 28 метрове міні-кільце на вулиці Підвисоцького у Києві має посередині просто острівок із бруківки майже в рівень асфальту.

Нам же це міні-кільце треба щоби водії знижували швидкість на перехрестях і безпечно ті перехрестя проїжджали. А якщо наші водії не звертають увагу на знаки, то чи зупинить їх біла пляма фарби посередині перехрестя, якої зимою під снігом і видно не буде?

Де взагалі клумба, чи щось таке серйозне, посередині міні-кільця? Ну хоча б як на цій канонічній фотографії, яку використовують як приклад міні-кільця на багатьох ресурсах, та й скоріш за все, саме така картинка виникає в уяві людей коли вони чують це словосполучення:

Але ось що каже з цього приводу наш ГБН В.2.3-37641918-555:2016 (і не тільки він, у тих же Англії та Франції абсолютно такі самі норми):

  • 6.1.8 Міні-кільцеві розв’язки (міні-каруселі) займають меншу площу, зменшують швидкість руху на в’їзді, мають перевагу руху на кільці. Вони можуть застосовуватися тільки там, де швидкість обмежена до 50 км/год.
  • 6.1.8.1 З метою полегшення розвороту великогабаритного транспорту вся або майже вся поверхня центрального острівця повинна бути доступною для руху і мати тверде покриття – асфальтобетонне, цементобетонне, бруківку або інший матеріал, який може витримувати навантаження від розрахункового транспорту.
  • 6.1.8.2 На центральних острівцях міні-кільцевих розв’язок не можна розміщувати жодні перешкоди (знаки, світильники, маячки тощо). Острівці мають бути припідняті по крайці на висоту від 5 мм до 10 мм над рівнем проїзноїц частини. Острівець слід влаштовувати куполоподібної форми з підвищенням центральної частини (вершини купола) відносно крайки оточуючого кільця на 150 мм. Покриття поверхні центрального острівця міні-кільцевої розв’язки повинно бути світлішим ніж покриття колової проїзної частини та мати світлоповертаючі властивості.

Ось воно в чому справа – на острівці не може бути жодних перешкод, щоб його змогли проїхати вантажівки, в тому числі пожежні машини.

Цей невеликий нюанс в корні міняє всю ситуацію. І вже не так важливо становиться чи влізе міні-кільце у перехрестя, бо стає зрозуміло що воно само по собі не зменшить швидкість легковиків і не вирішить проблему безпеки перехресть.

Крім того, проблеми при «англійській» реалізації міні-кільця добре відомі й навіть відображені в тих же керівництвах з застосування міні-кілець.

Сама очевидна проблема що водії просто ігнорують ці міні-кільця. Як приклад, ось що пишуть місцеві на форумах про те саме 12 метрове міні-кільце:

А ось це вже приклад проїзду іншого міні-кільця:

А ось приклади із документу «Mini-Roundabouts – Good Practice Guidance»:

Як бачимо, друга проблема, тісно пов’язана з першою – це стирання фарби з острівця. Відповідно стерта розмітка на міні-кільці може призвести до виникнення небезпечних ситуацій, особливо в нашій ситуації, коли водії не обізнані з таким видом розв’язок. А це явно зовсім не те, чого ми хотіли від міні-кільця.

Ще треба згадати, що крім самого міні-кільця нормами також визначається найменша відстань бічної видимості, але цей параметр нехай вже рахують спеціалісти, а я просто залишу тут тільки базову інформацію:

Тим паче з прагматичної, а не нормативної, точки зору може виявитися, що цей параметр зовсім по іншому впливає на безпеку перехресть


В принципі, на цьому моменті можна підбити висновки в доцільності застосування міні-кілець для перехресть Гатного:

  • Мінімально можливий розмір міні-кільця 12 метрів;
  • На практиці 12 метрові міні-кільця зустрічаються дуже рідко;
  • Також в англійській та французькій літературі мінімальним розміром міні-кільця вказано 15 метрів, в американській – 14 метрів;
  • Більш розповсюджені кільця мають розмір від 16 метрів;
  • На перехрестях Кібернетичної-Зеленої та Чумацької-Трояндової можливо розмістити 12 метрове міні-кільце;
  • Розмістити 16 метрове міні-кільце на наших перехрестях вже неможливо;
  • Крім того, внаслідок того, що центральний острівець не може містити перешкод для руху, а також наявності достатніх підтверджень того, що водії просто ігнорують такі острівці, міні-кільця (відповідаючи технічним нормативам України) в умовах Гатного не зможуть виконувати свої функції зі зниження швидкості та убезпечення перехресть;
  • Розмістити інші типи кілець (маленьке, середнє, велике) на наших перехрестях неможливо, оскільки їх розмір починається від 28 метрів.

Тобто використання міні-кілець в Гатному недоцільне.

Закінчуємо на веселій ноті

PS. А що ж тоді залишається, як не міні-кільця? В принципі те саме, що вже в останній рік почали впроваджувати в громаді – підвищені платформи, хоча все ж таки є сенс спробувати це робити у вигляді піднятих перехресть, а не піднятих пішохідних переходів. А якщо узагальнити – все те, що змушує водіїв зменшити швидкість руху.

Засоби, які на мою думку можливо найлегше застосовувати у нас в громаді:

  • Підняті перехрестя;
  • Каналізування смуг руху перед перехрестями за допомогою напрямних острівців або помаранчевих делінеаторів та колесовідбійників;
  • Знаки «Стоп» замість «Уступи дорогу» на більшості перехресть (якщо прослідкувати, практично усі водії й так зупиняються перед більшістю перехресть, щоб пересвідчитися, що з перпендикулярного напрямку немає перешкоди);
  • Звуження на коротких відрізках проїзної частини за допомогою шиканів, чокерів або хоч навіть паралельно припаркованих машин на узбіччі.

Хоча з придатністю міні-кілець до перехресть Гатного ми наче розібралися, але розберімося з фото «канонічного» міні-кільця, яке помилково локалізують то в передмісті Британії, де, як ми вже знаємо, такий острівець неможливий за технічними нормами, то в американському Бостоні, що вже скидається ближче до правди, зважаючи на американську дорожню інфраструктуру – знаки та розмітку, присутню на фото, але все ж таки трохи не там.

Нас в цьому міні-кільці перед усім буде цікавити не його реальне місцезнаходження, хоча без цього ніяк не обійдеться, а його розміри, бо виглядає воно достатньо маленьким, та й годі казати, ідеальним міні-кільцем.

Крім цієї «канонічної» фотографії в мережі можна також знайти фото крупного плану острівця цього міні-кільця

Насправді це міні-кільце знаходиться на South St and Intervale Rd, Brookline, MA, і ось як воно зараз виглядає на Google Street View:

Вигляд в нього вже не такий привабливий, як колись, якийсь захаращений. Що цікаво, з різних ракурсів у Google Street View можна подивитися як цей острівець виглядав у різні роки. І одразу ж становиться помітно, що з якогось моменту з благоустрієм «щось пішло не так»:

Стосовно розмірів цього міні-кільця, як не дивно, але його розмір співпадає з найбільш розповсюдженими розмірами знайдених мною міні-кілець в Англії, а саме – має діагональ 16 метрів. Але, на відміну від англійських, острівець по середині має цілих 4 метри в діаметрі, що по нормах для міні-кілець (українським, англійським, американським) є максимально можливим діаметром острівця.

Як бачимо, це міні-кільце не таке вже й маленьке, як здається на перший погляд, і ми точно вже знаємо, що воно не влізе в наші гатнянські перехрестя, але давайте накладемо на нього 16 метрову модель і подивимось що вийде.

Схоже, маємо найідеальніше співпадіння моделі з реальним перехрестям! Виявляється це маленьке з виду міні-кільце насправді не таке вже й маленьке.


Також серед всього іншого, закриваючи тему міні-кілець, хотів би поділися кейсами з американських Пітсбурга та Портланда, які мене сильно вразили. Як на мене, саме на такий підхід до справи нам і треба рівнятися, тому вважаю важливим розповісти про них в цій в статті.

Мета проекту Neighbourhood Greenway on Magill-Pearl-Kent у Портленді полягала в тому щоб зробити велодружній, безпечний для пішоходів та велосипедистів, маршрут через десяток кварталів. Для чого ними було проаналізовано всі перехрестя на шляху цього маршруту та були вироблені подальші плани – деякі перехрестя залишилися без змін, на інших запропоновано зробити рух по колу, десь – змінити цикл роботи світлофору, а десь – перекрити перехрестя. Все це оформлено у вигляді докладного звіту:

Також, шукаючи інформацію про кільця натрапив на великий проект реорганізації руху у Пітсбурзі. Мене вразило в ньому багато речей – починаючи від того, що це спільний проект співпраці між містом та громадськими організаціями:

Закінчуючи грунтовністю підходу до реалізації цього проекту – N Euclid Traffic Circles – з завчасним інформуванням, детальним описом самого проекту, узгодженнями проекту як з місцевими мешканцями, так і з різними департаментами, збиранням зворотнього зв’язку (feedback) від мешканців, простими відповідями на часто задавані питання, збиранням об’єктивних показників під час пілотної стадії проекту, і власне оприлюдненням цих результатів та планів на основну реалізацію проекту.

Перед тим як власне робити остаточний варіант і змінювати конфігурацію одразу усіх перехресть, було запущено пілотний проект – було обрано декілька перехресть і змонтовано на них тимчасові перехрестя, які складалися з лінії на асфальті, чотирьох пластикових стовпчиків та дорожніх знаків. Після того на цих перехрестях проводилися об’єктивні заміри – як змінилася швидкість руху автівок, чи були якісь дорожні ситуації та аварії, чи могли через такі перехрестя проїхати пожежні машини та міські автобуси. Після чого всі ці данні, а також відгуки від місцевих жителів, були зібрані у звіт, на основі якого були внесені певні зміни вже до фінального проекту. І тільки після всього цього вони приступили до реалізації основного проекту.

Схема плануємих змін. Приклад пілотного міні-кільця
Один з роз’яснювальних малюнків для мешканців

На дорозі – пілотний варіант міні-кільця. На стовпі – табличка з інформуванням людей стосовно проекту та заохоченням пройти опитування стосовно проекту на сайті громадської організації:

Світлини зі звіту стосовно проходження міні-кілець великогабаритним транспортом:

Це була інформативна частина стосовно проекту, а тепер давайте перейдемо до того що нас найбільше цікавить. Розміру цих перехресть і співвідношенні їх з нашою моделлю.

Але спочатку трошки фану, під час президентської компанії місцеві жителі притягнули пару тюків сіна та встановили в них агітаційні плакати за Джо Байдена:

А ось так виглядає вже постійне міні кільце – зверніть увагу, що для каналізування руху і звуження смуг руху перед перехрестям застосовується пластиковий стовпчик та низькі гумові колесовідбійники:

Також в цьому випадку для нас цікаво те, що тут в нас перехрестя має стандартну, «квадратну форму», тобто без типових для кілець зовнішніх заокруглень і точно відповідає, трохи нереальному, як на мене, прикладу ОДР на міні-кільцевій розв’язці з ГБН В.2.3-37641918-555:2016 :

Поміряємо габарити цього перехрестя.

Як бачимо, це все ті ж «чарівні» 16 метрів. З внутрішнім острівцем діаметром в 4 метри.

А приклавши нашу 16 метрову модель бачимо, що основне коло чітко лягає в американське перехрестя, а ось дотичні криві можуть бути й меншими, хоча треба зважати, що ширина смуг на американській дорозі – 4.5 метри проти наших трьох метрів, тому якесь зовнішнє заокруглення все одно залишиться, але зміститься до внутрішнього пунктирного кола.

На останок хочу додати ще один приклад американського міні-«міні-кільця».

І нагадати, що «американська» модель міні-кільця з непроїзним середнім острівцем не може бути реалізована в Україні. Тому в українських реаліях, якщо міні-кільце буде не 28 метрів в діаметрі, а меньше, то скоріш за все реалізоване буде ось як це французьке:


Інструменти дослідження
  • Google Maps
  • Google Street View
  • Bing Maps (Microsoft) – краща роздільна здатність для Гатного
  • Boxy SVG для векторної графіки
  • Paint та Paint 3D для растрової графіки
Моделі
  • Моделі розміром 4000 x 4000 px, при масштабі 100:1 відповідають розміру 40 x 40 метрів.

Джерела

Залишити відповідь