Шкільний автобус для комунальної школи Гатного

В кінці вересня 2021 року депутатом Надією Майбогіною проводилося опитування щодо шкільного автобуса у Гатному. Підіб’ємо його підсумки.

Всього було заповнено 179 анкет, але для аналізу залишили 139 анкет, це 189 дітей та 3 вчителі з нашої громади. Було відкинуто дублюючі записи та записи, які стосувалися адрес з Крюківщини, Чабанів та Києва, насамперед тому, що інтереси дітей громади є в пріоритеті.

Питання шкільного автобусу регулюється законодавством досить жорстко. Так, згідно з законодавством:

  • підвезення повинно бути організовано для учнів які проживають на відстані 2 км від школи;
  • відстань від місця проживання до зупинки повинна бути не більше ніж 500 метрів;
  • для групи з 10 дітей призначається керівник, відповідальний за супроводження;
  • для групи з 30 дітей призначається медичний працівник;
  • є інші вимоги щодо маршрутів, кваліфікації водія, документації, стану транспорту, доріг.

Аналіз доріг Гатного показав, що не всі дороги села придатні для перевезення, або для безпечного перевезення. Виявилося, що в селі існує дорога повністю непридатна для перевезень, це дорога через “дачі”, від СТ “Сокіл” до СТ “Іскра-1”. Це односмугова грунтова дорога з вибоїнами на якій не просто розминутися навіть двом легковикам. Тому, на жаль, прокласти маршрут через цей район просто фізично неможливо. З району “дач” у шкільному автобусі були зацікавлені 15 дітей.

А у старому селі більшість вулиць хоча й асфальтовані, але також мають всього одну смугу руху. Крім того деякі з цих вулиць мають складний рельєф, як-то Музейна чи Вишнева, що може погіршити безпеку руху в зимовий період під час ожеледі. Тому проводити маршрут такими вулицями теж недоречно.

Відштовхуючись від цього, враховуючи безпеку та технічні характеристики доріг, мною було змодельовано схему доріг села, придатних для маршруту шкільного автобуса:

Для того щоб зрозуміти потребу у підвезенні дітей, крім законодавчо закріпленої обов’язкової цифри в 2 кілометри, була взята цифра в 1 кілометр, яка умовно відповідає 10 хвилинам пішої ходьби, для зони, яка точно не потребує підвезення шкільним автобусом.

В цю зону потрапляє масив з вулиць Жовтневої-Шкільної, вулиці Шевченка та Амбулаторна, вулиця Свободи в бік дач, а також ЖК Озерний Гай, в якому 19 дітей зацікавлені у підвезенні.

Поза одно кілометровою зоною підвезення потребують 120 дітей, з яких 40 – це ЖК Family та сусідні будинки.

Жовтий – умовна зона пішої доступності (0-1км.); Синій – зона бажаного підвозу (1-2 км.); Зелений – зона обов’язкового підвозу за законодавством (>2 км.)

Враховуючи, що кількість місць в стандартних українських шкільних автобусах (Богданах та Isuzu) це 31 сидяче місце, можна точно сказати, що одного автобусу, або одного рейсу не вистачить, щоб забрати усіх.

Розмістивши на мапі точки з чисельністю дітей можна побачити райони з великою концентрацією дітей – це або багатоквартирні ЖК, або райони забудовані дуплексами та таунхаусами. Можна припустити, що в майбутньому це будуть місця найбільшого попиту на шкільний автобус.

Подальші дії

Забезпечення шкільного автобуса та дотримання всіх норм законодавства – непроста справа, яка потребує вирішення двох основних питань:

  1. автобуси – їх кількість, модель використання (власні чи орендовані);
  2. відповідальні та супроводжуючі особи – тобто, відповідальні за дітей в автобусі – чи це буде водій, чи інші особи. Хто, в разі чого, повинен надавати медичну допомогу.

І тільки після відповіді на ці два питання можна рухатися далі в напрямку реалізації цього проекту.

Висновки:
  • Громада потребує шкільний автобус;
  • Попередньо як мінімум 120 дітей потребують підвезення;
  • Одного рейсу не вистачить, щоб забрати всіх дітей;
  • Не всі дороги села придатні для використання;
  • Тільки після відповіді на два головних питання – автобуси та відповідальні особи, можлива подальша реалізація проекту.

Думки з цього приводу, досвід інших громад вітаються.


Джерела
  1. Санітарний Регламент для ЗСО I.1.3 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1111-20#n20
  2. Закон Про автомобільний транспорт https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2344-14
  3. Вебінар з теми Шкільних автобусів https://www.youtube.com/watch?v=ujgPWrQ-gIY

Корисні посилання від коментаторів під постом у фейсбуці:

  1. Збірник нормативно-правових актів щодо матеріально-технічного забезпечення галузі освіти. ШКІЛЬНИЙ АВТОБУС. https://drive.google.com/file/d/1YyEhmCtITyE0KXEdd2sPfjeUgIkveOmo/view?fbclid=IwAR3a3vG7pUtUzdf2vgqG31hzuni1vvsuWCbATJ6kxT8iUpUb192wwMH-1nU