ОТГ у смартфоні

[UPD. До висновків додано ще декілька пунктів]

Схоже ще задовго до виборів у команді Олександра Паламарчука було якесь невдоволення існуючим сайтом сільради і якісь мегаплани по створенню нового, більш якісного рішення. Але чим не догодив старий сайт – для мене досі загадка.

Потрібність нового сайту була аргументована ось так:

Один з модулів прив’язаних до сайту це конектор до реєстру громад, інший – електронний кабінет громадянина. Зараз в розробці. План – запуск до 1 квітня, за вимогою Кабміна, про реєстри тер.громад. Зараз він наповнюється даними.

Однією з вимог до такого реєстру є надсилання даних захищеними каналами зв’язку на основі ПЗ ІІС.

Це потребує шифрування не тільки ssl, але і шифрування криптографічними засобами.

Отже використання сайту у складі інформаційної екосистеми ради, використовуючи CMS, на кшталт drupal чи wordpress, тощо – неможливе

А використання сайту лише як “landing” не  доцільне

Або ось фрагмент засідання, де Михайло Левченко, системний адміністратор Гатненського ЦНАПу, а також людина, яка робить онлайнтрансляції сессій, пояснює це в усній формі:

Перед тим, як продовжувати, хочу наголосити, що наш сільській голова Олександр Паламарчук просив при виявленні якихось проблем не писати одразу пости із зрадою, а поспілкуватися спочатку з головами відповідних комісій та спеціалістами виконавчих органів, а в данному випадку з Михайлом, як відповідальним за цей напрямок.

Одразу після тієї сессії Михайло надав свої контакти охочим, тому я мав можливість із ним поспілкуватися у мессенджері, і навіть через деякий час вказати на пару недоліків. На жаль, жоден з них не було виправлено.

А головне, виявлені проблеми нового сайту стосуються не стільки технічної частини сайту, скільки організації інформації на сайті, структурування інформації, наповнення сайту, адмінистративних питань.

Також, розуміючі що в сільради великі плани на цей “сайт”, початково хотілося  дочекатися 1 квітня, і, власне, тоді подивитися на обіцяний результат, але, на жаль, теперішній стан сайту потребує миттєвого реагування.

До речі, намагання допроситися якоїсь нормальної тех. документації або тех. завдання на сайт так ні до чого і не призвели. Пряме прохання Михайлу у месенджері надати таку інформацію було проігнороване. З трьох офіційних зверненнь, надісланих електронною поштою, два були проігноровані, на третє була отримана відмовка що така інформація не відноситься до публічної інформації.

Єдине, що було надано ще в день засідання 4-ої сессії, – це тех. пропозиція на 10 сторінок, дев’ять з яких були копіпастом державної постанови про “Порядок функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади” з чиновницьким описом різноманітних html-тегів. Ця постанова відноситься виключно до державних сайтів, і, якщо ви їх відвідуєте то, мабуть, помітили деяку схожість в дизайні тих сайтів. Це саме через цю постанову. Але, ще раз, місцевого самоврядування вона не стосується, тоді нащо її взагалі копіпастити у тех. пропозицію?

У сухому залишку з 1-єї сторінки ми маємо таку інформацію:

  1. Перенос ПЗ на інший сервер
  2. Оновлення програмної платформи
  3. Підключення модулю “Каталог документів та рішень”
  4. Підключення сайту до системи “Рада”

Додатково, окремі сервіси інтеграції:

  • Електронний кабінет громадянина та працівника
  • Онлайнзапис на прийом
  • Підтримка КЕП (електронного підпису)
  • Петиції, голосування

Наскільки ця інформація корректна – невідомо, але, оскільки ніякої іншої документації надано не було, можемо спиратися тільки на цю.

Наразі з усього цього у видимій іззовні площині роботи ведуться по пунктах 1, 2 та 4. До речі, тут виникає питання, а чого ми взагалі бачимо як ведуться роботи? Повернемось до нього трохи згодом.

1. В новий рік з новим сайтом

З технічної точки зору сайт сільради не дуже складна система, тому переход на нову версію вирішили організувати просто – вивісивши на Головній сторінці старого сайту таке повідомлення https://gatne-rada.gov.ua/:

Але, справа в тому, що з юридичної точки зору це діло ще треба оформити. І офіційним сайт справді став тільки 22 січня 2021 року.

Тобто 21 день новий сайт був “офіційним” неправомірно!

Ось так виглядає постанова:

Р І Ш Е Н Н Я

від 22 січня 2020 року                                                                       № 4/17

с. Гатне

Про визнання офіційного електронного джерела інформації Гатненської сільської ради

Відповідно до Указів Президента України від 31 липня 2000 р. № 928 «Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні» та від 17 травня 2001 р. № 325 «Про підготовку пропозицій щодо забезпечення гласності та відкритості діяльності органів державної влади», з метою поліпшення умов для розвитку демократії, реалізації громадянами конституційних прав на участь в управлінні державними справами і на вільний доступ до інформації про діяльність Гатненської сільської ради, а також забезпечення її гласності та відкритості діяльності, на підставі Закону України «Про інформацію», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновки постійної комісії з питань законності, правопорядку, боротьби з корупцією, регуляторної політики, свободи слова, захисту прав і законних інтересів громадян та взаємодії із засобами масової інформації, Гатненська  сільська рада

ВИРІШИЛА:

    1. Визнати офіційним електронним джерелом інформації Гатненської сільської ради – офіційний Веб-сайт Гатненської сільської ради за електронною адресою:

gatne.online

    1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань законності, правопорядку, боротьби з корупцією, регуляторної політики, свободи слова, захисту прав і законних інтересів громадян та взаємодії із засобами масової інформації (Онищук В.О.).

Сільський голова                                                    Олександр Паламарчук

Ось так виглядав сайт тоді http://new.gatne.online/:

З технічної точки зору це рішення було адаптивним, тобто однаково гарно відкривалося як з комп’ютера так і з мобільного.

Стосовно наповненості інформацією – якщо порівняти зі старим сайтом, то не вистачає інформації про структурні підрозділи, про генплан села, і багато чого іншого.

Але, треба відмітити одну дуже позитивну гарну річ (яка сама по собі мало стосується якоїсь конкретної програмної платформи) – на сайті з’явилися онлайн трансляції сессій сільської ради, також завчасно з’явились розпорядження голови про проведення сессій, також проекти постанов до сессії.

Це – великий прорив, це те, що дійсно позитивно і те, що якісно відрізняє теперішню сільраду від попередньої.

Але, як-то кажуть, у діжці меду є ложка дьогтю – не всі проекти рішеннь оприлюднюються, а з того що оприлюднюється, не все робиться в термін передбачений для цього законом.

Крім того, ось так виглядала сторінка розпоряджень голови http://new.gatne.online/document.php?doc_id=221:

Як бачите, різні розпорядження голови просто зливаються на сторінці. Це полотно тексту, на сторінці створеній 20-го січня. Тобто замість створення нового запису для кожного розпорядження, хтось кожного разу редагує старий пост. Нащо? Щоб користувачі сайту не побачили коли буде нова сессія?

І це ж не проблема двіжку сайту. Двіжок дозволяє робити окремі пости. І це все дуже нагадує сторінку Оголошень на старому сайті, який теж дозволяє робити окремі пости. Тобто. Проблема не в двіжках, а десь у людині, яка ТАКЕ робить – https://gatne-rada.gov.ua/ogoloshennya-15-37-56-12-04-2016/:

2. Перехід поштової скриньки з під опіки Києво-Святошинського району до сільради

До речі, а існує постанова про затвердження нової офіційної поштової скриньки сільради?

Зміна поштової скриньки сільради з gatne.ks-rda@urk.net на mail@gatne.online заслуговує окремої історії. Для вирішення цієї задачі було обрано використання аккаунту GSuite, що є платним продуктом від Гугл. Тобто, замість пошуку безкоштовного рішення для поштової скриньки, було обране платне. Але, обрано не просто так, а тому що вже був доступ до існуючого GSuite акаунта, тому для сільради використання чужого акаунту виходить безкоштовним. І, тепер, подається це все, як суттєва економія грошей. Цей момент є на відео з 4-ої сесії. Чомусь згадується анекдот про “купи козу, продай козу”.

А те, що звернення та запити надсилаємі на адресу сільради зберігаються бозна-де нікого не хвилює.

Для офіційної муніціпальної одиниці, якою є Гатненська тергромада, використання чужого акаунту – це дуже не серйозний підхід.

3. Пройшло меньше двух тижнів з моменту коли сайт офіційно став офіційним  – 3 лютого – новий новий сайт

Так, все вірно, 3 лютого 2021 до Гатного навідався Чак Норріс і швиденько запилив нову версію нового сайту, за чим можна було спостерігати протягом дня, бо робив він це прямо на живому сайті за адресою https://gatne.online/. Всі ж знають, що Чак Норріс це єдина людина у світі, яка перевіряє свій код тільки на живому сайті?  Бо всі інші люди на землі, перед тим як залити нову версію сайту, розробляють її на девелоперських та тестових оточеннях.

Нажаль в Чака було мало часу, тому сайт залишився трохи недоробленим, зате з гарною, на весь екран, шапкою:

Не всі належно оцінили старання Чака, бо як раз за день до цього депутатам розіслали посилання на проекти постанов для наступної сессії https://gatne.online/document.php?%20doc_id=233 і депутати, а також багато інших зацікавленних мешканців сел, хотіли ознайомитися з їх вмістом, але не змогли, для них сайт просто “перестав працювати”:

Власне тому, Чаку, люди дуже обережно ставляться до викатування нових версій на живий сайт. Бо саме тоді, коли ти думаєш, що він нікому не потрібний, купа людей намагається на нього зайти.

4. Новий новий сайт, що змінилося?

По-перше, на новому новому сайті немає форми зворотнього зв’язку, яка теж використовує GSuite акаунт.

По-друге, для сессій, окрім вже доступних онлайн трансляцій, порядків денних та проектів постанов додалося ще поіменне голосування. Що є ще одним позитивним нововведенням. Цьому розділу можна навіть простити вкрай погане форматування https://gatne.online/поіменне-голосування-iv-сесії-viii-скликан/:

Але не можна цьому самому розділу простити оцього https://gatne.online/5-сесія-viii-скликання/:

Якщо раніше, для 3-ої та 4-ої сессій для поіменки використовувався текстовий формат, то, з якогось дива, для 5-ої сессії був пророблений фінт вухами, а саме результати голосування були РОЗДРУКОВАНІ НА ПАПЕРІ, а потім ЗІСКАНОВАНІ та зібрані знову в електронний вигляд як PDF документ, в якому неможливо розпізнати літери!

Уявіть собі це. Замість того щоб просто зкопіювати інформацію в електроному вигляді, тим самим зберігші можливість текстового пошуку по документу, хтось витратив купу папіру та часу на роздруківку та сканування 146 сторінок документів, в яких тепер не можна застосувати простий текстовий пошук!

Але це ще не все. Файл названий аби як – ilovepdf_merged(20).pdf

А де зебрігається цей файл?

На аккаунті “Inna House” !

Це таке працівники сільради на повному серйозі виробляють? Це таким чином ви підключаєте сайт до системи “Рада”?

Що не змінилося?

  • Розпорядження сільського голови лишилися на одній сторінці, і виглядають, як і раніше як простирадло тексту.
  • Наповненість сайту не зросла (нема відомостей про МКП “Гатне” та інші структурні підрозділи)
  • Навігація по сайту зрозуміла тільки обраним

Висновки

  • Практика показала, що контент, двіжок сайту, та все що завгодно, за адресою https://gatne.online/ в любу мить може зникнути, змінитися без попередженнь.

І це справді лякає.

В умовах коли існує недовіра до дій сільради, сайт, з його позитивними нововведеннями, виступав одним з містків побудови довіри.

  • На офіційному рівні не існує нічого крім URL сайту.  Мови про хоч якийсь “Регламент функціонування офіційного веб-сайту” не йде.
  • В працівників сільради нема інструкцій роботи із сайтами.
  • В працівників сільради нема культури роботи із сайтами.
  • В сільради немає власної поштової скриньки. Всі звернення та запити з адресами громадян зберігаються на чужому акаунті GSuite, нехай він зараз і контролюється людиною із сільради.
  • В сільради немає власного акаунту на Ютубі для зберігання відео сессій. Наразі вони зберігаються на приватному акаунті сисадміна Гатненського ЦНАПу. В подальшому це означає втрату цих записів.
  • У сільради немає власного акаунту у Гуглі для зберігання та поширення документів. В подальшому це означає втрату цих документів.
  • Треба серйозно пропрацювати структуру сайту, щоб вона була легко зрозуміла кожному відвідувачу, щоб він швидко зміг знайти любу потрібну йому інформацію.
  • Треба дуже ретельно продумати яких розділів на сайті не вистачає. Принаймі, сторінки  комунальних підприємств з контактами та данними керівників; данні про інші структурні підрозділи; прийомні дні у сільраді; і багато усього іншого.

І хоча не все так добре, треба згадати про позитивні здобутки:

  • З’явились онлайн трансляції сессій
  • Почали публікуватися дати проведення сессій ради та виконкому
  • Почали публікуватися рішення ради та виконкому
  • Порядок денний публікується за декілька днів до сессій
  • Іноді викладаються проекти рішень деяких комісій
  • З’явились поіменні результати голосувань, хоча їх візуальне представлення треба суттєво допрацювати

PS. Best practices для Чака

  1. Після того, як посилання стало доступним для людей – воно повинно працювати завжди, ніяких 404, навіть при зміні движків сайтів.
  2. Щоб не розробляти сайт на продакшинє, не перейматись через пункт 1, можно використовувати, як офіційний, старий сайт, до тих пір, поки новий не буде відтестовано та повністю здано в експлуатацію.  На період розробки можно закликати членів громади тестувати час від часу новий сайт (який ще не є офіційним, але крутиться паралельно) і надавати зворотній зв’язок.

На останок хочу зазначити, що вище йшла мова тільки про ту частину сайту, яка призначена для надання публічної інформації населенню,  модулі ЦНАПу, “Особистого кабінету громадянина” та інші не розглядалися в рамках цієї статті.